Rätt mat för ditt rätta jag.

Rätt mat för ditt rätta jag.

salutem est omnia




Om du fortsätter att göra som du alltid har gjort..


..så kommer du fortsätta att få det du alltid har fått.



kontakt@viktorialindholm.se

Konkret resultat - JA.

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Mon, June 18, 2012 13:30:25
Okej. Here it is this far.. En liten klimp full av näring.

Resultatöversikt

Februari

Otäckt dåligt sömnmönster.. mycket uppvak plus dåligt morgonhumör, tidigare än tidigast morgonar och svåra utdragna besvärliga läggningar. Oftast.

Allt det här med sömn var bara en enda ångestladdad oreda. Om än vanlig i folkmun så fortfarande förbannat jobbig.

Allergier - ja han blir banne mig prickig av allt - det är känslan.

Han får inte ens ta i saker det är illa - ägg är värst, han blir flammig av det luftburna äggproteinet. Det låter avancerat men så är det. Klåda och oreda i kroppen. Lite överaktiv - så typiska IGG reaktioner vad gäller övriga livsmedel.

Humör - Allmänt dåligt. Långsamma dagar och mycket bära och trösta. Orolig, roar sig inte alls med något, tål inga motgångar. Lite lagom besvärlig att ha med sig och allt som inte blir som han tänkt sig slutar i ett ilsket utbrott.

Mage - nja sådär. Magen behöver hjälp.

med mera med mera.. och lite bra emellanåt såklart men inget definitivt.

Juni

Sömn - sover som en klubbad. Så simpel, lugn och lätt att lägga att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till efter 5 över 7 på kvällarna. Hans sömnmönster är OTROLIGT. Vaknar efter 12 timmar och är glad som en liten hundvalp. '

Allergier - Här vet jag inte så mycket än. För jag har inte utsatt honom för något särskilt.

Men jag vet en sak som är jäkligt stort för mig. Och det är att hans luftburna äggallergi verkar ha gått upp i rök. Han reagerar inte längre på detta som förut. Inte en endaste prick har jag sett vid frukostbordet när äggen är framme. Det är stort. Han känns allmänt tåligare.

Humör - Ja ser man till humörförändringen och utvecklingen på Adrian så inser vi inte förräns nu vilket problem vi egentligen hade. Från första början vara vi bara fokuserade på allergin. Men det var mer än så. Denna dag med handen på hjärtat har Adrian inte haft en utbrott på flera veckor. Flera flera veckor. Han är en glad prick, en lycklig liten sak som är lugn och harmonisk för de mesta.

Det är på en väldigt god väg det här..


Allt vi ville är att han skulle bli bättre och må bättre. Men att han skulle bli såhär bra!? Det kunde vi aldrig tro.

Jag kommer härmed, med våra fantastiska resultat, aldrig acceptera några ifrågasättande om vad vi gör.

Vi har bekostad allt på egen hand och med våran tid utan ett uns hjälp från sjukvården.

Jag ser barn överallt med problem som vården aldrig någonsin råder bot på utan bara leder in i en ond spiral av sjukdomar och mediciner. Ohälsa!

Det är tragiskt och de föräldrar som inser att problemet aldrig kommer bli bra på den vägen kommer alltid kunna få information av mig helt free.

Jag är en öppen bok.

Men samtidigt förstår jag faktiskt den som håller kvar vid gamla klassiker, jag har själv varit i doktorns stol och deras argument är bra. Riktigt bra. Men det hade varit ännu bättre om det faktiskt fungerade i verkligheten.

  • Comments(0)//www.viktorialindholm.se/#post17

Adrian.

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Tue, March 20, 2012 10:18:12

Idag tänkte jag sammanfatta vårt första halvår med Adrian.

Adrian föddes den 11 Januari 2011 klockan 15.47.

Allt gick suveränt och vi mådde toppen båda två. Allt fungerade väl.

Han sov, åt och gick upp bra i vikt.

So far so good.

Efter några veckor började han bli lite prickig sådär som man kan vänta sig med barn, enligt BVC iallafall, och mjölkskorven kom med besked. Men de har väl alla?

Hör "mjölkskorv"... Tål att funderas på.

Mer skorv och mer prickig och hejsan hoppsan vilken fart på magen det är.. Efter varje amning och däremellan också. Och amma ofta ofta.

Lite torsk, ja.. det är väl normalt? Och så lite prickig på kroppen, jag visste nog inte om det var eksem eller prickar eller en märklig blandning.

Men allt kunde hanteras med lite salvor.

Adrians problem konstaterades som brist på salvor. Och kortison.

Perfekt.

Men sömnen.. den blev sämre, kortare och ryckigare. Det krävdes vagn, napp och vyssjande. Och tålamod.

Åter BVC - mer salva. Allt är normalt. "Normalt" eller bara "vanligt" ??

Okej. 2 månader ungefär - otålig och lätt till skrik. Orolig. Äter ofta. Mycket och många blöjor - lite blod? Lite blodblandat däri kan jag skymta..

Skorven ville inte ge sig riktigt.

Eksemen blev nästan bara värre, även om det varierade i omfattning och utseende. Men med lite salva och sådär kunde de hållas i schack men magen? Var det verkligen okej? Torsk IGEN.

Och skulle det ta timmar att få honom att somna för kvällen?

Skulle han vara sådär kinkig.

Killar är känsligare, fick jag höra..

BVC - allt är normalt och eftersom han går upp i vikt så kvittar det där med magen.

När han började närma sig 3 månader så kom första skrikkvällen.

Adrian SKREK helt galet i flera timmar!

Helt sjukt jobbigt, helt förfärligt och det var helt givet att han hade ont i magen.

Där fick jag nog. Eller VI fick nog.

Inte en chans att ett barn ska skrika sådär.

No way.

Så efter att blundat för det uppenbara ett tag så blev det mjölkprodukter som åkte ut ur min kosthållning.

Vi fick ett nytt barn på 2 dagar.

En glad liten kille med finare hy och lugn mage utan konstigheter.

Alla små problem vi hade haft avtog kraftigt. Även de vi inte förstod att vi haft.

Och skriket var ett minne blott. Han mådde mycket bättre.

Alltså kolik är ett fel. Ett fel som går att ordna till.

Kolik är NEJ. Det är ett resultat av matsmältningsproblem som inte ska medicineras bort utan ordnas till med hjälp av goda bakterier och enzymer samt snäll mat och ingen mjölk/vete(gluten)/socker mat.

Så Adrian fram till halvåret var väl relativt nöjd, kanske inte som Ella, lite oroligare och lite annorlunda med benägenhet för eksem. Men utan skrik och med många skratt. Bättre sömn och tålamod, nu kunde han sova många timmar i sträck.

Han ammade helt och fullt samtidigt som jag då uteslöt mjölkprodukter på det bästa sätter jag möjligen kunde. På alla bra sätt jag kunde hitta.

Eftersom han inte blev helt och hållet alla tiders i hyn och var såpass torr att han behövde smörjas så letade jag hela tiden efter orsaken till att jag kunde ha missat något. Stekpannan byttes mot en ny som det inte fick finnas smör i med mycket mera. Jag åt inte ens något som det kunde finnas "spår av mjölk" i.

Men som jag sa, det var helt klart hanterbart och även riktigt bra emellanåt. :)

And then..

  • Comments(0)//www.viktorialindholm.se/#post14

Say hello to Martin.

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Mon, March 19, 2012 08:57:34

Det här är min systerson Martin. Här är han nog 2 år lite drygt. Lite smutsig och lurig. Söt va?

Idag är han 8 år.

Jag får lite blandade känslor när jag ser det här kortet och det är för att jag vet att Martin lider av alla de möjliga allergier man kan göra utan att överdriva det minsta, och han har utvecklat ganska allvarlig autism, samt hyperaktivitet och ADHD. Med mera.

Martin pratar inte.

Martin använder blöja.

Martin skiljer sig från andra barn på ett sätt som ingen kan förstå genom en bild även om bilder säger mer än tusen ord.

Enligt min mening och enligt min systers långa resa vill jag påstå att hon hade haft det så mycket bättre i ett annat land där man vet bättre än att söndermedicinera dessa barn och kanske från allra första början föreslagit att utesluta de älskade och hatade födoämnena mjölk och gluten som alla barn med dessa problem mår så dåligt av!

Martin har sondmatats med välling bestående på mjölk, socker och vete(gluten) och varit så vedevärdigt dålig i magen och kräkts värre än ett spädbarn, allt han inte tålde.

Martin blev bara värre. När han inte ännu gick vid en ringa ålder på drygt 3 år föreslogs en utredning. En långdragen idiotiskt utredning med mer lidanden än nytta. Allt ur en ekonomisk synvinkel.

Ja, det är my version. En kort. More to come.

Är autism en mental sjukdom som är konstant och inget att göra något åt?

Eller är det en matsmältningssjukdom i kombination med för höga halter av tungmetaller och en förrädisk otur?

Det undrar jag det.

  • Comments(0)//www.viktorialindholm.se/#post13

Att hjälpa sina barn att må bra!

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Tue, December 13, 2011 11:08:44
Detta är en länk från en fantastisk människa som är en inspirationskälla, han är en riktigt ängel som sprider värdefull information för såna som du och jag!Backa inte för den långa texten, läs den och förstå vilka förutsättningar du kan ge ditt barn med några enkla vardagsval!Jag ska ta mig tid att skriva här själv snart men jag har många bollar i luften just nu.Men jag vill så gärna dela med mig och sprida den nyttiga välgörande kunskapen vidare trots att jag själv inte hinner med riktigt just nu. Det kan inte komma fram fort nog :) http://www.perfekthalsa.se/allman-halsa/barns-hjarna-behover-ratt-naringsamnen/(och hur jag än hanterar bloggen så klumpar all text ihop sig, jag blir tokig)
  • Comments(1)//www.viktorialindholm.se/#post5

Att välja rätt i affären.

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Thu, November 24, 2011 22:09:03
Här hemma kör vi på något som vi kallar 90/10 regeln, det har jag anammat från min lärare på MF. Principen innebär att 90% av måltiderna är bra måltider. De resterande 10% gör du vad du vill med. I genomsnitt äter vi väl ungefär 3 måltider om dagen, 21 måltider i veckan. Huvudsaken är att din vardag ser bra ut. Det är inte en extra efterätt eller en påse chips på helgen som leder till ohälsa. Det är det där du äter 3-5 gånger om dagen, 7 dagar i veckan, 52 veckor om året, år efter år, som leder till ohälsa. Om vi äter 3 - 4 (3,5) mål om dagen betyder det att vi äter 1274 måltider om året.

Och med tanke på att 85% av immunförsvaret sitter i tarmen så är det egentligen ganska enkelt att förstå sambandet. Eller hur?


Då återstår frågan - vad bör vi inte äta och vad bör vi äta.

Det är alltid tråkigt att fokusera på vad man inte ska äta men jag tänker ändå ta upp några ämnen som jag tycker att det är viktigt att försöka ta bort i sin vardag.


Anti-näringsämnen - de skadliga näringsbovarna för stora som små.

Dessa ämnen är egentligen ingenting svårt att undvika, vilket är bra för de bör verkligen undvikas i största möjliga mån. Begränsa dessa så mycket som möjligt och redan där har gjort ett jättekliv för familjens hälsa.


*Socker - vitt raffinerat

*Vitt mjöl

*Vegetabiliska fetter i form av transfettsyror. Härdade fetter. Margarin!

*Aspartam

*Glutamat - MSG - Jästextrakt - (E621)

*Miljögifter

*Färgämnen

*Skadliga konserveringsmedel

*Vitt raffinerat salt


Detta finns i läskedrycker, saft, godis, chips, vitt bröd, sockrad sylt, korv, kexchoklad, ostbågar, färdigrätter, oboy, glass med mera.


Då ska vi bena ut detta.



Socker är bara dåligt - inget konstigt.

Vill du ha ett alternativ så får du välja agavesirap, kokosblomstersocker, stevia eller björksocker. De tre sistnämnda är bäst för blodsockret.


Glutamaten (nervgift) hittar du i påläggsmat, charkuterier, chips, kryddblandningar, färdigmat, såser med mera.

Alla innehåller det inte, men många. Välj bort. Framförallt - akta barnen.


Miljögifter. Ja - detta är ett stort ämne som jag får återkomma till.


Färgämnen som man hittar i godis, läsk och en del mat. Mest halvfabrikat och oäkta mat.


Konserveringsmedel, det vanligaste som heter nitrit (E250) är egentligen inte så bra för oss men tyvärr är det svårt att hitta charkuterier utan det.

Jag kan rekommendera det lokala Lugnås chark som har bytt ut nitritet mot askorbinsyra.

Om man ändå har en produkt man vill äta som till exempel bacon, så kan man lägga dem i blöt ett tag så löses en del av nitritet upp. Det blir lika gott ändå! :)


SALT . Den här är enkel, använd oraffinerat halvsalt och bergsalt som det fina rosa himalayasaltet istället.




Vad ska vi äta då?


Jo vi ska äta näringstäta livsmedel av hög kvalitet.

Uteslut "lättprodukter" av alla slag.


Vänd på kostpyramiden. Ät minst av bröd, potatis och pasta.

Köp naturella produkter. Smaksätt med naturens skafferi.

Köp ekologiskt så långt det är möjligt, främst det som äts ofta.

Ännu bättre, köp ägg hos en bonde och odla lite gröna själv.

Viltkött och naturbeteskött.

Ät säsongsbetonat. Ät av skogens guld.

Fisk & Skaldjur (bra kvalité och så färskt som möjligt)


Ät rätt fetter - detta är riktigt viktigt! Köp absolut inte margarin av något slag.

Rätt fett är en viktig del i kosten, för barn är det såklart extra noga. Snåla inte.

Naturliga animaliska fetter och vissa oljor är okej.

Oljor ska vara ekologiska, kallpressade och extra virgin. Olivolja, raps och linfröolja.

Stek däremot i smör, ghee eller kokosfett (en bra sort) .. De tål värme bäst.

Nötter av en bra sort och kvalité är en bra energikälla och ett bra mellanmål.

Lagrade ostar, mögelostar, syrade mjölkprodukter.

Ett bra tillskott av D vitamin och omega 3 - Vi använder torskleverolja till hela familjen. Det syntetiska D-vitaminet kanske duger i krig men nu är det inte krig.


Här kommer en lista på livsmedel som är mest besprutade och minst besprutade.

Exakta värden är inget jag kan garantera så det säkert varierar från fall till fall!

Jag ska snoka närmare på den här biten och återkommer säkert med en mer fullständig version.

De som är mest besprutade är alltså bättre att köpa i ekologisk form då de inte är besprutade. Medan de som är minst besprutade är helt okej att köpa som de är.

Att tillägga - Ekologiskt är troligtvis alltid bättre. Men försök ändå hitta äkta ekologiska varor från bra producenter som enbart håller på med det (gärna i liten skala), själv blir jag lite tveksam vad gäller Icas I Love Eco och Coops änglamark, och ARLA.

Personligen tycker jag det är dubbelmoral.

Men om man känner att det svider i plånboken kan man åtminstone kompromissa lite. (De kemikalier som förekommer i besprutade livsmedel gör man klokt i att undvika så gott det går)



Mest besprutade


Jordgubbar & Hallon

Körsbär

Nektariner

Paprika

Persikor

Potatis

Päron

Selleri

Spenat

Vindruvor och äpplen



Minst besprutade

Ananas

Avocado

Blomkål & Broccoli

Kiwi

Lök

Majs

Mango Papaya

Sockerärtor

Sparris




Att mentalt lägga om sina vanor och sitt tankesätt är inte gjort i en handvändning.

Många köper gärna en chipspåse för 25 kr men om en avocado kostar det så är det en smärre katastrof. Så kan även jag tänka emellanåt. Reflektera över det, jag är säker på att ni kommer hitta många sådana tillfällen :)

En god tanke där är att man försöker tänka hur mycket näring man får för pengarna.

Och ägg åter igen. Köp ägg från någon i närheten - av hönor som går ute - så långt det är möjligt. Ägg av rätt kvalité är verkligen superfood och det är till och med väldigt billigt med tanke på sitt näringsinnehåll! Även om det är ekologiska och dyrast i hyllan i affären så är de ändå inte dyra på något sätt.





Detta var allt för idag! :)





  • Comments(1)//www.viktorialindholm.se/#post1

Premiärinlägget!

Barn & NäringPosted by viktorialindholm.se Thu, November 24, 2011 10:27:53
Ironiskt nog sitter jag här med feber, jag som brukar vara så kaxig. smiley Tjoho!


Så jag tänkte passa på skriva lite om just sådant. Infektioner och allt det där som vi alla ibland drabbas av.


Vad är egentligen normalt idag?

För inte längesen hörde jag i dagiskretsarna att ett barn i genomsnitt har, ja, var det kanske i genomsnitt 14 förkylningar på ett år?


Det låter helt absurt. Det säger jag från egen erfarenhet och i största allmänhet. Hälften av det vore också ganska tragiskt - eller vad tycker du?


Min lilla A har inte varit sjuk än, men han är så liten så han kanske inte räknas.

(Trots mjölkproteinallergi som vanligen gör barnen mer känsliga, sägs det.)

Men E, som ändå är fyllda 3 år och gått på dagis snart 3 terminer, har ändå inte lyckats dra på sig mer än kanske 2 milda förkylningar.


Detta tror inte jag är en slump. Och även om amning, enligt mig, är helt optimalt så spelar det ingen större roll om du själv äter en inflammatorisk kost i vardagen.


Detta nämner jag inte för att skapa en debatt om vem som har rätt och vem som har fel.

Jag skriver det för att jag är väl medveten om att maten barnen bjuds i förskolan (och hemma) oftast har helt fel proportioner och så uppenbart bäddar för dessa problem.

De kostråd som du som förälder får idag till ditt barn är högst ifrågasatta.

Jag vill inte mena att föräldrar gör fel här - jag syftar på att den informationen man får är fel. Vi tror att vi gör rätt men resultatet uteblir.


Man ska inte behöva vara så nördig som jag.


Om man lägger upp små barns dagliga behov av näring och vilken typ av näring. (Som jag snart ska göra). Så är det både irriterande och svårt att förstå varför de får nästan det motsatta på dagis och varför kostråden är upplagda som de är? Någon som räknat en smula fel kanske?

Mat måste få kosta pengar. Mat måste vara gott.


Vi alla vill ha så friska barn som möjligt, samtidigt som vi vill kunna leva utan att göra avkall på allt för mycket - viljan och motivationen är A och O. Magkänslan är viktig.


Kolik, eksem, ständiga infektioner, dålig tillväxt, öron och halsproblem (andning), allergier - magproblem åt något håll - allt det där finns det i regel en orsak till. Det bara ÄR inte där.

Ramen för vad som är normalt idag är väl anpassad efter det liv vi lever - absolut.

Det betyder inte automatiskt att det är rätt.


Min lilla A hade lite ont i magen som liten, mjölkskorv och lite smått missnöjd. Eksem och torr hud. Röd i öronen - nästan lite klådaaktigt. Han var inte som E.

Men jag fick bara höra att det var normalt. Lite kortison skulle göra susen.


Bullshit - jag kan inte med ord beskriva hur besviken jag är på den hjälp vi (inte) fick.

Jag föreslog till och med själv att det kanske kunde vara mjölkproteinöverkänslighet..


Vi provade oss fram själva istället - en helt ny nöjd och fin bebis på 2 dagar.

Det som gjorde mig mest ledsen var att, hade jag fått rätt information, vilket jag då förlitade mig helt på naturligtvis, så hade vi besparat A en hel del lidande. Väldigt onödigt lidande. Det svider i mammahjärtat.


Där tappade jag tråden och kom in på allergisymtom.


Tillbaka till sånt som förkylningar - vad är egentligen normalt? Och hur definierar vi normalt? Vi hade den diskussionen hemma en dag och vi kom fram till att betydelsen av normalt inte är något standardvärde - utan i allra högsta grad ändrar sig med tiden och anpassar sig.

Därför tyckte vi att normalt var ett dåligt mätverktyg.



Krya på mig!


  • Comments(4)//www.viktorialindholm.se/#post0